Skip to main content
Boektips

Boektip 15

By 22 januari 2022No Comments

Boden neemt je mee op haar verkenningstocht om de menselijke creativiteit te begrijpen. Ze gebruikt hiervoor voorbeelden uit de kunst en wetenschap, samen met computermodellen uit de artificiele intelligentie.

Ze definieert creativiteit als het vermogen om ideeën te bedenken, die nieuw, verrassend en waardevol zijn.

Nieuw kent volgens Boden twee vormen: p- en h-creatviteit. Iets kan nieuw zijn voor de bedenker alleen. In dat geval spreekt ze van persoonlijke creativiteit (p-creativiteit). De focus van onderzoek naar p-creativiteit is overwegend psychologisch. Als een idee nieuw is voor alle mensen, dus nog nooit eerder bedacht en voor belang van wetenschap of kunst, dan spreek Boden van historische creativiteit (h-creativiteit). H-creativiteit is overwegend meer een sociologisch van aard.

Verrassend kan op drie manieren: combinatorisch (een idee is verrassend omdat het krijgen ervan onwaarschijnlijk is), verkennend (omdat het onbekend is maar past in een bekende manier van denken), tranformationeel (omdat het eerst onmogelijk leek).

Waardevol kan diverse dingen betekenen, zoals bruikbaar, interessant, mooi, eenvoudig, rijk-complex (niet het tegenovergestlede), etc.

Margeret Ann Boden is hoogleraar cognitieve wetenschappen aan het departement van informatica aan de universiteit van Sussex. Ze is bekend van haar onderszoek naar artificiele intelligentie.


The Creative Mind
Myths and mechanisms
Margaret Ann Boden
Taylor & Francis Ltd.
2e druk, september 2003
Paperback
360 pagina’s
Engels
ISBN 9780415314534


Professionals kunnen creatief denken trainen. Bij creatief denken gaat het erom dat je problemen als uitdagingen gaat zien, dat je technieken traint om voor die uitdagingen efficiënt honderden ideeën te bedenken om vervolgens met de beste ideeën aan de slag te gaan.

Wil je daar meer over weten? Klik dan hier! Of bel me geheel vrijblijvend: 0497 700228Vond je deze post verhelderend? Geef me een like, laat een comment achter en deel met je connecties!  Hebben wij nog geen connectie ? Stuur me dan gerust een verzoekje en #letsconnect, want ik leer graag leuke mensen kennen.

#professionals #ondernemen #training #creativiteit #winstidee

Hallo! Leuk dat je mijn berichtje leest, ik ben Bas van Meegen en mijn onderneming heet Winstidee. Met Winstidee help ik ondernemende professionals effectievere idee bedenkers en probleem-oplossers te worden. Je kunt je project of onderneming een boost geven met een goed idee. Ik geloof dat professionals creatiever kunnen worden, door kennis te nemen van de geheimen uit de wereld van creatie en innovatie. Met creatieve denkvaardigheid zijn ze beter toegerust voor de uitdagingen in een wereld die steeds sneller steeds complexer wordt. Dit kan met de juiste methode en het trainen van de juiste houding, kennis en vaardigheden.