Skip to main content
Houding

38. Flow

By 20 september 2021februari 20th, 2023No Comments

De optimale balans tussen uitdaging en vaardigheid is een toestand die flow genoemd wordt. Te weinig uitdaging, en het wordt routine of zelfs frustrerende verveling. Te veel uitdaging en spanning wordt beangstigende stress. In een toestand van flow gaan we helemaal op in ons (harde) werken en komen we tot bijzondere prestaties en creatieve inzichten.

Flow is geen vereiste voor creativiteit en de werkelijkheid is zoals gewoonlijk ingewikkelder. Uit onderzoek blijkt dat activerende stemmingen zoals boosheid, angst, enthousiasme en blijdschap tot creativiteit kunnen leiden, in tegenstelling tot niet-activerende stemmingen zoals neerslachtigheid, verdriet, kalmte of ontspanning.

Creativiteit komt bij blijdschap anders tot stand dan bij angst. Als we blij zijn, dan denken we flexibeler, associeren we makkelijker en bekijken een probleem van verschillende kanten. Angstige mensen zijn (mits niet té angstig) creatief door een grondige en volhardende aanpak.

Bij angst zijn we van nature geneigd terug te vallen op onze denkpatronen. Toch is het eigenlijk wel logisch dat angst ons creativer maakt, als je bedenkt dat de onvrede met de situatie het verlangen aanwakkert er iets aan te doen.

Professionals kunnen creatief denken trainen. Bij creatief denken gaat het erom dat je problemen als uitdagingen gaat zien, dat je technieken traint om voor die uitdagingen efficiënt honderden ideeën te bedenken om vervolgens met de beste ideeën aan de slag te gaan.

Wil je daar meer over weten? Klik dan hier! Of bel me geheel vrijblijvend: 0497 700228Vond je deze post verhelderend? Geef me een like, laat een comment achter en deel met je connecties!  Hebben wij nog geen connectie ? Stuur me dan gerust een verzoekje en #letsconnect, want ik leer graag leuke mensen kennen.

#professionals #ondernemen #training #creativiteit #winstidee

Hallo! Leuk dat je mijn berichtje leest, ik ben Bas van Meegen en mijn onderneming heet Winstidee. Met Winstidee help ik ondernemende professionals effectievere idee bedenkers en probleem-oplossers te worden. Je kunt je project of onderneming een boost geven met een goed idee. Ik geloof dat professionals creatiever kunnen worden, door kennis te nemen van de geheimen uit de wereld van creatie en innovatie. Met creatieve denkvaardigheid zijn ze beter toegerust voor de uitdagingen in een wereld die steeds sneller steeds complexer wordt. Dit kan met de juiste methode en het trainen van de juiste houding, kennis en vaardigheden.