Skip to main content
Houding

27. Geef toeval een kans

By 5 juli 2021februari 20th, 2023No Comments

Burger King ontwikkelde de Impossible Whopper bestaande uit plantaardige proteinen. De echte vleeseters zouden deze Wopper waarschijnlijk niet willen en vegetariërs zouden de nieuwe Whopper misschien wel niet vertrouwen. Ze namen het risico en de verkopen stegen met 5%. Een min of meer gecalculeerd risico nemen is een manier om het toeval een kans te geven.

Of je zoekt buitenkansen. Vaak zie je mogelijkheden, door een nadeel om te zetten in een voordeel. Easy Jet had te veel lege stoelen. Door lege stoelen scherper te prijzen, kon ze dit nadeel omzetten. De winst steeg door de prijs te baseren op de bezetting. 

En dan is er serendipiteit, ofwel toevallig iets nuttigs ontdekken, terwijl je iets anders zoekt. 3M verdiende al veel aan de fel gekleurde Post-it kleefnotitieblokjes, waarvan de lijm ontdekt werd in de zoektocht naar iets anders. Je kunt serendipiteit stimuleren, door dingen anders te doen. Je doet bijvoorbeeld een jas aan die je al even niet hebt gedragen en vindt 20 euro in een van de zakken.

Ten vierde zijn fouten soms een bron van vernieuwing. Bijvoorbeeld als je een gerecht beter is, terwijl je per ongeluk afweek van het recept. Je kunt fouten stimuleren, door sneller en onnauwkeuriger te werken.

Tenslotte kun je gebruik maken van willekeurige ideeën om je denkpatronen te omzeilen. Kies bijvoorbeeld lukraak een woord uit een woordenboek en dwing jezelf een relatie te zoeken tussen dat woord en het probleem dat je wil oplossen (force-fit). Als je van controle houdt, dan voelt dit in het begin een beetje vreemd. En het is echt heel effectief.

Professionals kunnen creatief denken trainen. Bij creatief denken gaat het erom dat je problemen als uitdagingen gaat zien, dat je technieken traint om voor die uitdagingen efficiënt honderden ideeën te bedenken om vervolgens met de beste ideeën aan de slag te gaan.

Wil je daar meer over weten? Klik dan hier! Of bel me geheel vrijblijvend: 0497 700228Vond je deze post verhelderend? Geef me een like, laat een comment achter en deel met je connecties!  Hebben wij nog geen connectie ? Stuur me dan gerust een verzoekje en #letsconnect, want ik leer graag leuke mensen kennen.

#professionals #ondernemen #training #creativiteit #winstidee

Hallo! Leuk dat je mijn berichtje leest, ik ben Bas van Meegen en mijn onderneming heet Winstidee. Met Winstidee help ik ondernemende professionals effectievere idee bedenkers en probleem-oplossers te worden. Je kunt je project of onderneming een boost geven met een goed idee. Ik geloof dat professionals creatiever kunnen worden, door kennis te nemen van de geheimen uit de wereld van creatie en innovatie. Met creatieve denkvaardigheid zijn ze beter toegerust voor de uitdagingen in een wereld die steeds sneller steeds complexer wordt. Dit kan met de juiste methode en het trainen van de juiste houding, kennis en vaardigheden.