Skip to main content
Houding

37. Improvisatie

By 13 september 2021februari 20th, 2023No Comments

Improviseer je wel eens? Spontaan ter plekke concepten bedenken en meteen uitproberen?

In het geval van Jazz is het liedje er al. Het liedje werkt als een soort van box. Binnen die box bestaan er oneindig veel mogelijkheden die fraai zijn en die minder prettig zijn voor het oor. Als je bijvoorbeeld weet in welke toonsoort een liedje staat, kun je de tonen binnen die ladder vrij gebruiken.

De al bestaande melodie kan als uitgangspunt dienen. In feite past de solist dan spontaan SCAMPER toe. SCAMPER is een acroniem voor Substitute, Combine, Adapt, Modify, Put to another use, Eliminate en Reverse.

De bedoeling is natuurlijk om met al dat materiaal een interessant muzikaal verhaal te vertellen. Door dat veel te oefenen, weet je op den duur wat werkt, wat niet werkt en ontwikkel je een gevoel voor wat zou kunnen werken.

Heb jij wel eens geïmproviseerd als ondernemer? Ter plekke oplossingen bedacht en uitgevoerd voor uitdagingen? Ik ben benieuwd naar voorbeelden. Graag lees ik ze hieronder in de comments.

Nog even dit. In 2008 kreeg een aantal wetenschappers het idee om een MRI scan te maken van het brein van een muzikant terwijl hij in de scanner zou improviseren. Delen van het brein die zelf-censuur opleggen en bepaald gedrag remmen, lijken tijdens improvisatie uitgezet te worden. Mijn snelle interpretatie: probeer je niets van anderen aan te trekken als je improviseert. 

Professionals kunnen creatief denken trainen. Bij creatief denken gaat het erom dat je problemen als uitdagingen gaat zien, dat je technieken traint om voor die uitdagingen efficiënt honderden ideeën te bedenken om vervolgens met de beste ideeën aan de slag te gaan.

Wil je daar meer over weten? Klik dan hier! Of bel me geheel vrijblijvend: 0497 700228Vond je deze post verhelderend? Geef me een like, laat een comment achter en deel met je connecties!  Hebben wij nog geen connectie ? Stuur me dan gerust een verzoekje en #letsconnect, want ik leer graag leuke mensen kennen.

#professionals #ondernemen #training #creativiteit #winstidee

Hallo! Leuk dat je mijn berichtje leest, ik ben Bas van Meegen en mijn onderneming heet Winstidee. Met Winstidee help ik ondernemende professionals effectievere idee bedenkers en probleem-oplossers te worden. Je kunt je project of onderneming een boost geven met een goed idee. Ik geloof dat professionals creatiever kunnen worden, door kennis te nemen van de geheimen uit de wereld van creatie en innovatie. Met creatieve denkvaardigheid zijn ze beter toegerust voor de uitdagingen in een wereld die steeds sneller steeds complexer wordt. Dit kan met de juiste methode en het trainen van de juiste houding, kennis en vaardigheden.