Skip to main content
Houding

18. On the origin of ideas

By 3 mei 2021februari 20th, 2023No Comments

In veel opzichten lijkt innovatie op het proces van natuurlijke selectie. 

Een kanarie die zich beter voortplant, is te vergelijken met een goed idee dat tijdbesparing, kostenreductie, omzetstijging en winstverhoging oplevert. Daarvoor moet die kanarie beter aangepast zijn aan zijn natuurlijke omgeving. De natuurlijke omgeving is dan te vergelijken met de eisen die een uitdaging stelt aan een goede oplossing.

De natuur die wij om ons heen zien is het resultaat van een natuurlijke brainstorm die al millenia gaande is. Toeval en recombinatie zorgen ervoor dat nakomelingen allemaal anders zijn. De enorme tijdspanne vermenigvuldigd met de grote variatie zorgen voor een kwantiteit aan ideeën. De kansen op een goed idee verhoog je door meer tijd te investeren in het creëren van meer variatie.

En dan komt het moment van de waarheid. Natuurlijke selectie houdt in dat elke kanarie wordt blootgesteld aan selectiedruk. Kanaries die slecht zijn aangepast, gaan sneller dood en kunnen zich niet of nauwelijks voortplanten. Dat zijn de ideeën die worden doorgehaald. De meeste kanaries lijken grotendeels op de kanaries die er al waren. Prima ideeën, maar echt enthousiast worden we er niet van. Dat suddert toch wel door. En heel af en toe wordt er een kanarie geboren, die duidelijk veel beter is aangepast. Dat zijn de winstideeën. 

De vergelijking die ik hier maak is minder filosofisch dan hij lijkt. Typisch voor creatieven is dat ze inspiratie halen voor het ene vakgebied (creative problem solving) uit een totaal ander vakgebied (biologie). Het zoeken naar overeenkomsten heeft veel potentie. De natuur zit vol winstideeën. Niet voor niets heeft kijken naar de natuur geleid tot veel innovaties. 

Professionals kunnen creatief denken trainen. Bij creatief denken gaat het erom dat je problemen als uitdagingen gaat zien, dat je technieken traint om voor die uitdagingen efficiënt honderden ideeën te bedenken om vervolgens met de beste ideeën aan de slag te gaan.

Wil je daar meer over weten? Klik dan hier! Of bel me geheel vrijblijvend: 0497 700228Vond je deze post verhelderend? Geef me een like, laat een comment achter en deel met je connecties!  Hebben wij nog geen connectie ? Stuur me dan gerust een verzoekje en #letsconnect, want ik leer graag leuke mensen kennen.

#professionals #ondernemen #training #creativiteit #winstidee

Hallo! Leuk dat je mijn berichtje leest, ik ben Bas van Meegen en mijn onderneming heet Winstidee. Met Winstidee help ik ondernemende professionals effectievere idee bedenkers en probleem-oplossers te worden. Je kunt je project of onderneming een boost geven met een goed idee. Ik geloof dat professionals creatiever kunnen worden, door kennis te nemen van de geheimen uit de wereld van creatie en innovatie. Met creatieve denkvaardigheid zijn ze beter toegerust voor de uitdagingen in een wereld die steeds sneller steeds complexer wordt. Dit kan met de juiste methode en het trainen van de juiste houding, kennis en vaardigheden.