Skip to main content
Houding

40. Verslaafd aan ideeën vinden

By 4 oktober 2021februari 20th, 2023No Comments

Het is lekker om een goed idee te krijgen. Ik krijg een kick van creatief bezig zijn en het zou me niets verbazen als ik dan dopamine aanmaak. Het lijkt soms verslavend.

Dopamine is het hersenhormoon dat verantwoordelijk is voor het ervaren van geluk, genot, blijdschap en welzijn. Het wordt afgegeven als we een verlangen invullen. Onderzoeksresultaten [1] lijken erop te wijzen dat onze hersenen dopamine aanmaken als we een creatief idee krijgen. Hoge dopamine niveau’s stimuleren ons om op verkenning te gaan, kortom om nieuwe ideeën te krijgen. Zo is het een proces dat zichzelf versterkt.

Soms komen we een serieuze draak tegen die ons bedreigd. Daarom ligt onze focus over het algemeen op de zo snel mogelijke eliminatie van een probleem, terwijl complexe uitdagingen paradoxaal genoeg vragen om een overwegend autolectische houding. Dat wil zeggen: een houding waarin niet het doel maar het middel centraal staat. Dus creatief zijn om het creatief zijn. Dat is zeker niet makkelijk.

Door nu creatief denken te trainen en regelmatig dat lekkere gevoel te krijgen, wordt het misschien wel makkelijker. Het doet me denken aan de aanmaak van endorfines tijdens het sporten.

[1] Tik, M, Sladky, R, Luft, CDB, et al. Ultra-high-field fMRI insights on insight: Neural correlates of the Aha!-moment. Hum Brain Mapp. 2018; 39: 32413252. https://doi.org/10.1002/hbm.24073

Professionals kunnen creatief denken trainen. Bij creatief denken gaat het erom dat je problemen als uitdagingen gaat zien, dat je technieken traint om voor die uitdagingen efficiënt honderden ideeën te bedenken om vervolgens met de beste ideeën aan de slag te gaan.

Wil je daar meer over weten? Klik dan hier! Of bel me geheel vrijblijvend: 0497 700228Vond je deze post verhelderend? Geef me een like, laat een comment achter en deel met je connecties!  Hebben wij nog geen connectie ? Stuur me dan gerust een verzoekje en #letsconnect, want ik leer graag leuke mensen kennen.

#professionals #ondernemen #training #creativiteit #winstidee

Hallo! Leuk dat je mijn berichtje leest, ik ben Bas van Meegen en mijn onderneming heet Winstidee. Met Winstidee help ik ondernemende professionals effectievere idee bedenkers en probleem-oplossers te worden. Je kunt je project of onderneming een boost geven met een goed idee. Ik geloof dat professionals creatiever kunnen worden, door kennis te nemen van de geheimen uit de wereld van creatie en innovatie. Met creatieve denkvaardigheid zijn ze beter toegerust voor de uitdagingen in een wereld die steeds sneller steeds complexer wordt. Dit kan met de juiste methode en het trainen van de juiste houding, kennis en vaardigheden.