Skip to main content
Videotips

Videotip 13

By 30 maart 2021januari 22nd, 2022No Comments

Hoe werkt Creativiteit
In dit filmpje geven diverse prominenten hun visie op diverse aspecten van creativiteit. Een paar daarvan zijn:
• Wij mensen lijken op de andere dieren, maar wij doen dingen als mensen op de maan zetten. Wat is de basale cognitieve software?
• Creativiteit maakt gebruik van zowel de linker als de rechter hersenhelft. Drie netwerken lijken samen te werken bij creatief denken. Het executief attentienetwerk controleert je gedrag in overeenstemming met doelen. Het kan bijvoorbeeld een onmiddellijke en mogelijk inadequate reactie remmen, om eerst even na te denken over de juiste reactie.Het Default-mode netwerk (DMN) speelt een rol speelt bij denken over jezelf en anderen (empathie), denken over verleden en toekomst, fantaseren en dagdromen. Het Saliencenetwerk (SN) wordt actief als er in je buurt iets opvallends plaatsvindt.
• Onze prefrontale cortex is groter dan bij andere dieren. We zijn goed in het simuleren van ‘wat-als-situaties’.
• Creatieve mensen zijn risiconemers. Je kunt niets nieuws introduceren zonder enig risico.
• Creativiteit verseist intelligentie en verbeelding. Je hebt je intelligentie nodig om te leren wat er al is, zodat je ‘op de schouders van reuzen’ kunt gaan staan, dat is bouwen op de ideeën van anderen. Maar ook heb je het vermogen nodig om een vooruitziende blik t hebben en je een wereld te verbeelden zoals die zou kunnen zijn.
• Onzekerheid is gevaarlijk en ons brein is evolutionair zo gevorm, dat het onzekerheid koste wat kost wil vermijden. Het houdt liever vast an aannames (biases), waarvan we weten dat ze niet werken.
• Creatieven bedenken vaak een spectrum aan ideeën van gewoontjes tot compleet bizar, om te kijken waar de grens ligt tussen respectievelijk saai/disfunctioneel/weinig impact en origineel/functioneel/veel impact.
• Iedereen is anders, dus er is niet echt één universele manier van creatief denken.

Anthony Brandt is een Amerikaanse componist, docent en schrijver;
David Eagleman is een Amerikaanse Neurowetenschapper, auteur en wetenschapscommunicator;
Ethan Hawke is een Amerikaans Acteur;
Scott Barry Kaufman is een cognitief wetenschapper en humanistisch psycholoog;
Beau Lotto is Neurowetenschapper, oprichter en CEO van Lab of Misfits;
Wendy Suzuki is professor in neurowetenschap en psychologie;
en Rainn Wilson is een Amerikaans Acteur.

Professionals kunnen creatief denken trainen. Bij creatief denken gaat het erom dat je problemen als uitdagingen gaat zien, dat je technieken traint om voor die uitdagingen efficiënt honderden ideeën te bedenken om vervolgens met de beste ideeën aan de slag te gaan.

Wil je daar meer over weten? Klik dan hier! Of bel me geheel vrijblijvend: 0497 700228Vond je deze post verhelderend? Geef me een like, laat een comment achter en deel met je connecties!  Hebben wij nog geen connectie ? Stuur me dan gerust een verzoekje en #letsconnect, want ik leer graag leuke mensen kennen.

#professionals #ondernemen #training #creativiteit #winstidee

Hallo! Leuk dat je mijn berichtje leest, ik ben Bas van Meegen en mijn onderneming heet Winstidee. Met Winstidee help ik ondernemende professionals effectievere idee bedenkers en probleem-oplossers te worden. Je kunt je project of onderneming een boost geven met een goed idee. Ik geloof dat professionals creatiever kunnen worden, door kennis te nemen van de geheimen uit de wereld van creatie en innovatie. Met creatieve denkvaardigheid zijn ze beter toegerust voor de uitdagingen in een wereld die steeds sneller steeds complexer wordt. Dit kan met de juiste methode en het trainen van de juiste houding, kennis en vaardigheden.