Skip to main content
Videotips

Videotip 19

By 11 mei 2021januari 22nd, 2022No Comments

Wat is creativiteit?
Er zijn drie gerelateerde begrippen als we het over creativiteit hebben:
1) Verbeelding is de bron van creativiteit, het vermogen om je dingen voor te stellen die er niet zijn voor je zintuigen. Je kunt bijvoorbeeld het verleden bezoeken of de toekomst, om te speculeren en anticiperen. Met verbeelding kun je je voorstellen hoe anderen zich voelen en hoe zij de wereld zien.
2) Creativiteit is toegepaste verbeelding. Om creatief te zijn, moet je iets doen, zodat er een resultaat is in de externe wereld.
3) Innovatie is het in praktijk brengen van ideeën.

Er zijn diverse misvattingen:
1) Alleen speciale mensen zouden creatief zijn. Dit is niet waar, mensen hebben een enorm potentieel voor creativiteit. We cultiveren het alleen niet allemaal in gelijke mate.
2) Creatief zou artistiek betekenen. Dat is niet waar, je kunt creatief zijn in wiskunde, in de manier waarop je lesgeeft etc. Het is een manier van opereren, onafhankelijk van de activiteit. Het is niet een set capaciteiten beperkt tot één bepaalde activiteit.
3) Creatief zou te maken hebben met vrijheid. Dat is niet waar. Je kunt niet (echt) creatief zijn op een piano, als je je niet verdiept hebt in pianospelen. Er is veel discipline voor nodig om je de kennis en vaardigheden eigen te maken, om een creatieve bijdrage te kunnen leveren bovenop wat er al is.
4) Creativiteit zou niet geleerd kunnen worden. Dat kan wel.

Creativiteit is het proces van het krijgen van originele ideeën die waarde hebben. Het is dus een evolutionair proces en geen gebeurtenis. Het moet op z’n minst origineel zijn voor jezelf, maar hoe groter het aantal mensen voor wie iets origineel is, hoe groter de impact. Het moet waarde hebben, wederom voor jezelf of voor een zo groot mogelijke groep (en dus zijn er criterea, waaraan het resultaat van het proces moet voldoen).

Creativiteit onderscheidt ons van de rest van het leven op Aarde. Mensen creëren een virtuele wereld van theoriën, ideeën, verschillende talen, overtuigingen, waarden en normen etc. Creativiteit is de essentie van wie we zijn.

Ken Robinson is een was een britse auteur, spreker en adviseur op het gebied van kunstonderwijs.

Professionals kunnen creatief denken trainen. Bij creatief denken gaat het erom dat je problemen als uitdagingen gaat zien, dat je technieken traint om voor die uitdagingen efficiënt honderden ideeën te bedenken om vervolgens met de beste ideeën aan de slag te gaan.

Wil je daar meer over weten? Klik dan hier! Of bel me geheel vrijblijvend: 0497 700228Vond je deze post verhelderend? Geef me een like, laat een comment achter en deel met je connecties!  Hebben wij nog geen connectie ? Stuur me dan gerust een verzoekje en #letsconnect, want ik leer graag leuke mensen kennen.

#professionals #ondernemen #training #creativiteit #winstidee

Hallo! Leuk dat je mijn berichtje leest, ik ben Bas van Meegen en mijn onderneming heet Winstidee. Met Winstidee help ik ondernemende professionals effectievere idee bedenkers en probleem-oplossers te worden. Je kunt je project of onderneming een boost geven met een goed idee. Ik geloof dat professionals creatiever kunnen worden, door kennis te nemen van de geheimen uit de wereld van creatie en innovatie. Met creatieve denkvaardigheid zijn ze beter toegerust voor de uitdagingen in een wereld die steeds sneller steeds complexer wordt. Dit kan met de juiste methode en het trainen van de juiste houding, kennis en vaardigheden.