Skip to main content
Videotips

Videotip 2

By 12 januari 2021januari 22nd, 2022No Comments

Headset om creativiteit te stimuleren

Morten Friis-Olivarius is een neuro-bioloog en gebruikt nieuwe kennis uit de neuropsychologie om van mensen creatievere probleem oplossers te maken. Hij is de oprichter van het Copenhagen Instituut van Neurocreativiteit en is CSO bij Platoscience. 

Hij vraagt zich af waarom sommige mensen meer creatief zijn dan anderen en hoe we die kennis kunnen gebruiken om mensen creatiever te maken. Volgens hem is creativiteit het gebruiken van wat we al weten door het op nieuwe manieren te combineren. We kunnen alleen combineren wat we al in ons geheugen-systeem hebben. 

Als we een woord horen zoals ‘mug’, wordt in ons geheugensysteem het hele concept geactiveerd, inclusief een netwerk van associaties die we bij dat woord hebben. De sterkste associaties worden het meest geactiveerd. 

Als we een probleem willen oplossen, zullen de hersenen ons dezelfde oplossing geven die we de laatste keer gebruikt hebben. Evolutionair gezien is dit logisch, want het kost minder energie. De hersenen denken dat we een probleem willen oplossen zoals de laatste keer. Als we een nieuwe oplossing zoeken, is dit natuurlijk niet handig. 

Als we brainstormen, blijkt uit onderzoek dat de eerste ideeën allemaal hetzelfde zijn. Waarschijnlijk delen we de meest voor de hand liggende associaties. Het kost meer tijd en moeite om de (uniekere en) minder voor de hand liggende associaties te activeren. Creativiteit kost dus tijd. 

Het lijkt erop dat sommige mensen nou eenmaal creatiever zijn, maar dat anderen met volharding bijna hetzelfde resultaat kunnen bereiken. Je kunt creatiever worden door te oefenen. Maar hetzelfde bereik je als je mensen uitlegt hoe hun brein werkt als het creatief is. 

Uit hersenscans bij muzikanten die improviseren vonden ze het volgende. Bij lage creativiteit zijn mensen gefocust en staan hun spontante gedachten uit. Bij hoge creativiteit zijn mensen ook gefocust, maar staan spontane gedachten aan. Bij Platoscience hebben ze een soort headset ontwikkeld (de Platowork), waarmee ze het brein in een creatieve toestand kunnen brengen, via transcraniale (door de schedel heen) electrische stimulatie. Het functioneert als een volume knop, waarmee je invloed kunt uitoefenen op de creativiteit. 

 

Professionals kunnen creatief denken trainen. Bij creatief denken gaat het erom dat je problemen als uitdagingen gaat zien, dat je technieken traint om voor die uitdagingen efficiënt honderden ideeën te bedenken om vervolgens met de beste ideeën aan de slag te gaan.

Wil je daar meer over weten? Bel me geheel vrijblijvend: 06 539 616 39. Meer informatie: https://winstidee.nl.

#ondernemen #ondernemerschap #oplossingen #creatief #creatiefdenken #creativethinking #letsconnect #winstidee