Skip to main content
Videotips

Videotip 23

By 8 juni 2021januari 22nd, 2022No Comments

The Five Laws of Stupidity

In de jaren zeventig schreef Carlo. M. Cipolla, een Italiaanse economie-geschiedkundige, een artikel met de titel ‘The Five Laws of Stupidity’. 

Wet 1] Iedereen onderschat het aantal stomme mensen. De reden is dat je waarschijnlijk aanneemt dat mensen intelligent zijn, gebasseerd op oppervlakkige en betekenisloze criterea.

Wet 2] Er is geen verband tussen de waarschijnlijkheid dat iemand dom is en om het even welk kenmerk.

Wet 3] Een dom persoon veroorzaakt verlies voor anderen, zonder er zelf beter van te worden. Het is dus een sociale theorie. Cipolla stelt voor dat er twee assen zijn. As 1: voordelen of verliezen voor zichzelf. As 2: voordelen of verliezen voor anderen. Zo onstaan er 4 kwadranten: domme mensen (verlies voor iedereen), hulploze naïeve mensen (verlies voor zichzelf, winst voor anderen), bandieten (winst voor zichzelf, verlies voor anderen) en intelligente mensen (winst voor iedereen). Domme mensen zijn bovendien consistent dom, dus heel hun leven zijn ze bezig de wereld slechter te maken.

Wet 4] Niet-domme mensen onderschatten het gevaar van domme mensen. Met domme mensen werken is een kostbare aangelegenheid.

Wet 5] Stomme mensen zijn de meest gevaarlijke mensen op de planeet. Ze zijn gevaarlijker dan bandieten, want die zijn onethisch, maar voorspelbaar omdat ze doelen hebben. Dus daar kun je je tegen verdedigen. 

Jake Desylias is een auteur, investeerder en podcast-maker. Hij schrijft over ondernemerschap, financiele onafhankelijkheid en vrijheid. Hij is de gastheer van The Voluntary Life. (https://www.jakedesyllas.com/about). 

Professionals kunnen creatief denken trainen. Bij creatief denken gaat het erom dat je problemen als uitdagingen gaat zien, dat je technieken traint om voor die uitdagingen efficiënt honderden ideeën te bedenken om vervolgens met de beste ideeën aan de slag te gaan.

Wil je daar meer over weten? Klik dan hier! Of bel me geheel vrijblijvend: 0497 700228Vond je deze post verhelderend? Geef me een like, laat een comment achter en deel met je connecties!  Hebben wij nog geen connectie ? Stuur me dan gerust een verzoekje en #letsconnect, want ik leer graag leuke mensen kennen.

#professionals #ondernemen #training #creativiteit #winstidee

Hallo! Leuk dat je mijn berichtje leest, ik ben Bas van Meegen en mijn onderneming heet Winstidee. Met Winstidee help ik ondernemende professionals effectievere idee bedenkers en probleem-oplossers te worden. Je kunt je project of onderneming een boost geven met een goed idee. Ik geloof dat professionals creatiever kunnen worden, door kennis te nemen van de geheimen uit de wereld van creatie en innovatie. Met creatieve denkvaardigheid zijn ze beter toegerust voor de uitdagingen in een wereld die steeds sneller steeds complexer wordt. Dit kan met de juiste methode en het trainen van de juiste houding, kennis en vaardigheden.