Skip to main content
Videotips

Videotip 29

By 20 juli 2021januari 22nd, 2022No Comments

Hoe word je creatiever?
Creativiteit is het bedenken van een nieuw idee dat waarde heeft. Je eerste ideeën zijn meestal (veilige) herinneringen. De ideeën daarna zijn een beetje suf en lijken veel op herinneringen. Pas daarna komen de bijzondere ideeën.

Het zoeken naar ideeën kent 4 fases. In de preparatie absorbeer je kennis en zorg je dat je een goed inzicht krijgt in het probleem dat je op wil lossen. Als je je brein hebt voorbereid volgt de incubatie. De hersenen gaan dan nieuwe connecties maken en daarvan ben je je niet bewust. Dan volgt de illuminatie, waarin je één of meer eureka momenten hebt. Daarna kun je je idee testen in de verificatie.

Uit onderzoek met tweelingen blijkt dat creativiteit slechts voor ongeveer 30% erfelijk is. Je kunt creativiteit dus leren (en afleren).

Creativiteit kan gemeten worden. Een eenvoudige test is: ‘bedenk zoveel mogelijk toepassingen voor een bepaald object’. 4 toepassingen per minuut bedenken is gemiddeld.

Als je hersenen ideeën bedenken, dan kun je met een EEG alfa golven meten. Bij het in de praktijk brengen van ideeën zie je vooral beta golven.

Op korte termijn kun je proberen je brein in een alfa staat te brengen, door je routine of je omgeving steeds te veranderen.

Op de lange termijn verander je je brein structureel, als je regelmatig creatieve uitdagingen aangaat (cryptogrammen, sudoku’s), improvisatie traint en een grotere hoeveelheid en variëteit aan kennis verwerft.

Nick Skillicorn is creativity & innovation expert.

Professionals kunnen creatief denken trainen. Bij creatief denken gaat het erom dat je problemen als uitdagingen gaat zien, dat je technieken traint om voor die uitdagingen efficiënt honderden ideeën te bedenken om vervolgens met de beste ideeën aan de slag te gaan.

Wil je daar meer over weten? Klik dan hier! Of bel me geheel vrijblijvend: 0497 700228Vond je deze post verhelderend? Geef me een like, laat een comment achter en deel met je connecties!  Hebben wij nog geen connectie ? Stuur me dan gerust een verzoekje en #letsconnect, want ik leer graag leuke mensen kennen.

#professionals #ondernemen #training #creativiteit #winstidee

Hallo! Leuk dat je mijn berichtje leest, ik ben Bas van Meegen en mijn onderneming heet Winstidee. Met Winstidee help ik ondernemende professionals effectievere idee bedenkers en probleem-oplossers te worden. Je kunt je project of onderneming een boost geven met een goed idee. Ik geloof dat professionals creatiever kunnen worden, door kennis te nemen van de geheimen uit de wereld van creatie en innovatie. Met creatieve denkvaardigheid zijn ze beter toegerust voor de uitdagingen in een wereld die steeds sneller steeds complexer wordt. Dit kan met de juiste methode en het trainen van de juiste houding, kennis en vaardigheden.