Skip to main content
Videotips

Videotip 34

By 24 augustus 2021september 5th, 2022No Comments

Word innovatief
George Land begint zijn verhaal met een korte geschiedenis van de vooruitgang. We zijn nu in een historische periode beland, waarin elke organisatie geconfronteerd wordt met diepgaande, turbulente en onvoorspelbare verandering.

Een poos geleden kwamen zo’n 60 leiders van de Amerikaans industrie samen, op zoek naar een strategie om competatief te blijven in de nieuwe wereld. Het antwoord was innovatie. Dus zijn team is gaan zoeken naar het proces achter innovatie.

Hij en zijn team ontwikkelden voor NASA een manier om mensen te selecteren op creatviteit. De test werkte heel goed.

We wisten nog niet of creativiteit aangeboren of aangeleerd is. Aangezien de test vrij simpel was, kwamen we op het idee om de test aan een groep van 1600 kinderen te geven van 5 jaar oud. En 98% scoorde in de ‘genius-categorie van verbeelding’.

Dit was zo opmerkelijk dat ze besloten de studie te verlengen en de groep langdurig te volgen. Toen de kinderen 10 waren, herhaalden ze de test. Nu scoorde nog maar 30% in de ‘genius-categorie’. En Op 15 jarige leeftijd was dit nog maar 12%.

Vervolgens werd de test nog eens gedaan met 280.000 volwassenen (gemiddeld 31 jaar), waarvan slechts 2% in de ‘genius-categorie scoorde’.

Het blijkt dat er twee totaal verschillende manieren van denken zijn: divergent (mogelijkheden bedenken) en convergent (mogelijkheden selecteren). We leren kinderen ten onrechte om beide manieren van denken tegelijkertijd te gebruiken. De neuronen van de twee verschillende denksystemen werken elkaar tegen.

Zet het kind van vijf in jezelf aan en oefen die capaciteit. Bedenk elke dag 30 manieren om iets te innoveren.

George Land (1932-2016), was een auteur, spreker, consultant en algemeen systeem wetenschapper. In 1965 richtte hij een onderzoeks- en adviesinstituut op om de verbetering van creatieve prestaties te bestuderen. Dit onderzoek leidde uiteindelijk tot de formulering van de Transformatietheorie – een theorie van natuurlijke processen die principes van creativiteit, groei en verandering integreert. Vanuit deze principes ontwikkelde Dr. Land unieke strategische denk- en innovatieprocessen voor organisaties.

Professionals kunnen creatief denken trainen. Bij creatief denken gaat het erom dat je problemen als uitdagingen gaat zien, dat je technieken traint om voor die uitdagingen efficiënt honderden ideeën te bedenken om vervolgens met de beste ideeën aan de slag te gaan.

Wil je daar meer over weten? Klik dan hier! Of bel me geheel vrijblijvend: 0497 700228Vond je deze post verhelderend? Geef me een like, laat een comment achter en deel met je connecties!  Hebben wij nog geen connectie ? Stuur me dan gerust een verzoekje en #letsconnect, want ik leer graag leuke mensen kennen.

#professionals #ondernemen #training #creativiteit #winstidee

Hallo! Leuk dat je mijn berichtje leest, ik ben Bas van Meegen en mijn onderneming heet Winstidee. Met Winstidee help ik ondernemende professionals effectievere idee bedenkers en probleem-oplossers te worden. Je kunt je project of onderneming een boost geven met een goed idee. Ik geloof dat professionals creatiever kunnen worden, door kennis te nemen van de geheimen uit de wereld van creatie en innovatie. Met creatieve denkvaardigheid zijn ze beter toegerust voor de uitdagingen in een wereld die steeds sneller steeds complexer wordt. Dit kan met de juiste methode en het trainen van de juiste houding, kennis en vaardigheden.