Skip to main content
Videotips

Videotip 40

By 5 oktober 2021september 7th, 2022No Comments

Creativiteitsmethode: TRIZ
TRIZ is een methode bedacht door de Rus Genrich Altshuller rond 1946. Het is een Russisch acronym voor de ’theorie voor het inventief oplossen van een probleem’. Triz is vooral geschikt voor ingenieurs en technisch innoveren. Volgens de theorie lost het grootste deel van echte innovaties een contradictie op tussen twee eigenschappen. Als je bijvoorbeeld een auto lichter wil maken, gaat dat meestal ten koste van de stabiliteit. Een innovatie is dan een manier om een auto lichter te maken, zónder dat dit ten koste gaat van de stabiliteit. Voor Triz destilleerde Altshuller uit 200,000 patenten 40 inventieve principes (conceptuele oplossingen) en 39 eigenschapen. Deze plaatste hij in een contradictiematrix: hoe kun je een gegeven eigenschap in de kolom verbeteren, zonder een ander eigenschap in de rij slechter te maken. In het bijbehordende vakje tref je dan één of meer van de 40 inventieve principes, waarmee je de contradictie zou kunnen oplossen.

Karen Gadd, directeur van Oxford Creativity, legt uit hoe Triz een verschil maakt tussen een ‘concept’ en een ‘idee’ en hoe verschillende ideeën kunnen voortkomen uit één fundamenteel concept. Met de 40 principes en de contradictie Matrix, kun je een bepaalde contradictie makkelijker oplossen. Karen toont hoe de Oxford TRIZ-tekeningen je kunnen helpen de 40 principes te begrijpen en te gebruiken. In dit filmpje geeft Gadd een aantal sprekende voorbeelden van hoe TRIZ werkt.

Professionals kunnen creatief denken trainen. Bij creatief denken gaat het erom dat je problemen als uitdagingen gaat zien, dat je technieken traint om voor die uitdagingen efficiënt honderden ideeën te bedenken om vervolgens met de beste ideeën aan de slag te gaan.

Wil je daar meer over weten? Klik dan hier! Of bel me geheel vrijblijvend: 0497 700228Vond je deze post verhelderend? Geef me een like, laat een comment achter en deel met je connecties!  Hebben wij nog geen connectie ? Stuur me dan gerust een verzoekje en #letsconnect, want ik leer graag leuke mensen kennen.

#professionals #ondernemen #training #creativiteit #winstidee

Hallo! Leuk dat je mijn berichtje leest, ik ben Bas van Meegen en mijn onderneming heet Winstidee. Met Winstidee help ik ondernemende professionals effectievere idee bedenkers en probleem-oplossers te worden. Je kunt je project of onderneming een boost geven met een goed idee. Ik geloof dat professionals creatiever kunnen worden, door kennis te nemen van de geheimen uit de wereld van creatie en innovatie. Met creatieve denkvaardigheid zijn ze beter toegerust voor de uitdagingen in een wereld die steeds sneller steeds complexer wordt. Dit kan met de juiste methode en het trainen van de juiste houding, kennis en vaardigheden.