Skip to main content
Videotips

Videotip 9

By 2 maart 2021januari 22nd, 2022No Comments

Over Creativiteit
Creatief denken is geen talent, maar een manier van functioneren. Het is geen vaardigheid die je wel of niet hebt. Iedereen kan creatief zijn. IQ, mits boven een bepaald niveau, maakt niet uit. 

Creativiteit is het vermogen om te spelen, een kind-achtige gemoedstoestand, waarin je speelt met ideeën, ze verkent, niet voor onmiddelijk practische doelen, maar gewoon spel om het spel. Hiervoor is een open houding nodig. 

Een gelosten houding is actief, gefocussed, doelgericht, gespannen, ongemakkelijk, bezorgd, ongeduldig, licht manisch en gestressed. In een gesloten houding heb je het gevoel dat er nog veel gedaan moet worden, dus dat je aan de slag moet. De gesloten houding is nodig voor het nemen van een beslissing, de keuze van een oplossing die je dan efficiënt en besluitvaardigh uitvoert, zonder twijfel of afleiding. 

Voor creativiteit en divergentie moeten we een open houding aannemen. Een open houding is overwegend ontspannen, minder doelgericht, overwegend, uitdijend, nieuwsgierig (met geen ander doel dan nieuwsgierigheid), speels, zonder druk om dingen snel gedaan te krijgen en met gevoel voor humor. In een open houding kunnen ideeën die in een geloten houding geen betekenis hebben, ineens nuttig blijken te zijn. Wantrouw druk. Het komt echt wel goed.

Beide houdingen kennen hun nut en het beste leer je snel van de ene in de andere houding te komen. Met name van een gesloten naar de open houding schakelen is lastig. Wat zijn de condities om dit te versnellen?

1) Ruimte
Je hebt een ruimte nodig, waarin je jezelf kunt afsluiten van de buitenwereld.

2) Tijd
Je hebt een start en einde nodig. Een sessie duurt liefst 1,5 uur in totaal, een half uur voor opwarmen en één uur voor brainstormen. Opwarmen is nodig, omdat het makkelijker is om onbelangrijke dingen te doen die urgent zijn, dan belangrijke dingen die niet urgent zijn. En het is makkelijker om kleine dingen te doen, waarvan we weten dat we het kunnen, dan grote dingen, waar we niet zo zeker van zijn. 

3) Tijd (2x)
We houden niet van problemen. We lossen ze daarom het liefst zo snel mogelijk op. Soms kiezen we gewoon een oplossing, niet omdat we zeker zijn dat we de beste keuze maken, maar omdat we ons dan beter voelen: besluitvaardig, zelfverzekerd en competent. Creatieven zijn bereid zijn om het gevoel van ongemak te tollereren, dat hoort bij het niet opgelost hebben van een probleem. Ze willen weten wanneer een beslissing genomen moet worden en gebruiken alle tijd die ze hebben om zo zeker mogelijk te zijn, dat ze de beste beslissing nemen. Neemt niet weg dat als de tijd op is, ook zij 100% voor het nemen van een beslissing zijn. 

4) Vertrouwen
Als je gaat spelen, moet alles ok zijn, wat er ook gebeurt. Niets is fout, stom en onlogisch. In groepen moet je sociale druk kunnen weerstaan. Vermijdt teamgenoten die ons het gevoel geven dat we ons moeten verdedigen.

5) Humor
Humor is de snelste manier om in de open modus te komen.

John Cleese is een Brits acteur, scenario schrijver, komiek en filmmaker. De laatste jaren spreekt en schrijft hij veel over creatief denken.

Professionals kunnen creatief denken trainen. Bij creatief denken gaat het erom dat je problemen als uitdagingen gaat zien, dat je technieken traint om voor die uitdagingen efficiënt honderden ideeën te bedenken om vervolgens met de beste ideeën aan de slag te gaan.

Wil je daar meer over weten? Klik dan hier! Of bel me geheel vrijblijvend: 0497 700228Vond je deze post verhelderend? Geef me een like, laat een comment achter en deel met je connecties!  Hebben wij nog geen connectie ? Stuur me dan gerust een verzoekje en #letsconnect, want ik leer graag leuke mensen kennen.

#professionals #ondernemen #training #creativiteit #winstidee

Hallo! Leuk dat je mijn berichtje leest, ik ben Bas van Meegen en mijn onderneming heet Winstidee. Met Winstidee help ik ondernemende professionals effectievere idee bedenkers en probleem-oplossers te worden. Je kunt je project of onderneming een boost geven met een goed idee. Ik geloof dat professionals creatiever kunnen worden, door kennis te nemen van de geheimen uit de wereld van creatie en innovatie. Met creatieve denkvaardigheid zijn ze beter toegerust voor de uitdagingen in een wereld die steeds sneller steeds complexer wordt. Dit kan met de juiste methode en het trainen van de juiste houding, kennis en vaardigheden.