Skip to main content
Onderzoek

02. Creativiteit is systemisch

By 13 januari 2022februari 23rd, 2023No Comments

Creativiteit is Systemisch
Wie tomatensoep heeft uitgevonden, mag van mij de nobelprijs krijgen. Je kunt me er midden in de nacht voor wakker maken. Het is niet zo knap als de relativiteitstheorie, maar ik zou toch voor de soep met ballen gaan. Waar wil ik naar toe?

In 1999 stelde de Hongaars-Amerikaanse psycholoog Csikszentmihalyi het Systeemmodel voor met betrekking tot grote creativiteit (Big-C: zie ook mijn volgende post). [1] Het idee van de creatieve genie spreekt tot de verbeelding, maar volgens Csikszentmihalyi is dit ‘persoon-centrische’ denkbeeld te beperkt. Volgens hem is creativiteit een systemisch fenomeen.

Het systeem bestaat uit een (kennis-)domein (bijvoorbeeld de koolstofchemie), de kennisgemeenschap (vakgenoten) en het creatieve individu. Creativiteit is dan een handeling, idee of product dat een bestaand kennisdomein verandert. En een creatief individu is iemand, wiens gedachten of handelingen een domein veranderen, met impliciete of expliciete toestemming van de kennisgemeenschap.

De mate waarin zo’n handeling, idee of product nieuw en bruikbaar is (zie mijn vorige post), wordt volgens dit model dus bepaald door anderen en niet door de bedenker zelf. Hoeveel kunstenaars worden door de kunstwereld als niet genoeg interessant bevonden? Soms is dat terecht, soms onterecht. J. S. Bach werd in z’n eigen tijd nogal saai gevonden en pas in onze tijd ‘herontdekt’ als een meester. En Einstein werd oorspronkelijk begrepen door slechts een paar mensen. Ik was dus voor de tomatensoep gegaan.[2]

Systems Model of Creativity (simplified)

Bronnen
1] Csikszentmihalyi, M. (1999). Implications of a systems perspective for the study of creativity. In R. J. Sternberg (Ed.) Handbook of Creativity (pp. 313-335). Cambridge, NY: Cambridge University Press.

2] Csikszentmihalyi, M. (2013). Creativity. The psychology of discovery and invention. New York, United States: Harper Perennial. p. 27 ev.

Professionals kunnen creatief denken trainen. Bij creatief denken gaat het erom dat je problemen als uitdagingen gaat zien, dat je technieken traint om voor die uitdagingen efficiënt honderden ideeën te bedenken om vervolgens met de beste ideeën aan de slag te gaan.

Wil je daar meer over weten? Klik dan hier! Of bel me geheel vrijblijvend: 0497 700228Vond je deze post verhelderend? Geef me een like, laat een comment achter en deel met je connecties!  Hebben wij nog geen connectie ? Stuur me dan gerust een verzoekje en #letsconnect, want ik leer graag leuke mensen kennen.

#professionals #ondernemen #training #creativiteit #winstidee

Hallo! Leuk dat je mijn berichtje leest, ik ben Bas van Meegen en mijn onderneming heet Winstidee. Met Winstidee help ik ondernemende professionals effectievere idee bedenkers en probleem-oplossers te worden. Je kunt je project of onderneming een boost geven met een goed idee. Ik geloof dat professionals creatiever kunnen worden, door kennis te nemen van de geheimen uit de wereld van creatie en innovatie. Met creatieve denkvaardigheid zijn ze beter toegerust voor de uitdagingen in een wereld die steeds sneller steeds complexer wordt. Dit kan met de juiste methode en het trainen van de juiste houding, kennis en vaardigheden.